Aveti intrebari ? nu ezitati sa ne contactati

  • Seriozitate!
Vezi toate articolele

Concediu medical fara stagiu de cotizare

3 decembrie 2018

Atata timp cat incapacitatea temporara de munca este constatata de un medic care elibereaza Certificat de Concediu Medical, insa salariatul nu are stagiu de cotizare – se considera ca acesta absenteaza motivat – salariatul neavand dreptul la plata indemnizatiei de concediu medical. In pontaj zilele respective vor consemna ca „AM” – absenta motivata, iar in declaratia 112 zilele respective se vor evidentia la zile suspendate.

Taxele se vor plati la salariul REALIZAT, nu la minimul pe economie, deoarece taxele se calculeaza corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna cand contractul a fost ACTIV, iar concediul medical suspenda de drept contractul individual de munca, fara a avea obligatia trasmiterii in REVISAL a suspendarii pentru aceasta situatie.

BAZA LEGALA:

COD FISCAL: ART. 146 - Stabilirea și plata contribuțiilor de asigurări sociale

(51) Contribuția de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial, calculată potrivit alin. (5), nu poate fi mai mică decât nivelul contribuției de asigurări sociale calculate prin aplicarea cotei prevăzute la art. 138 lit. a) asupra salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuția de asigurări sociale, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ.

COD FISCAL: ART. 168 - Stabilirea și plata contribuției de asigurări sociale de sănătate
(51) Prevederile art. 146 alin. (51) - (54) se aplică în mod corespunzător.

CODUL MUNCII: Art. 50 . [suspendarea de drept ]
Contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:
b) concediu pentru incapacitate temporara de munca;

INSTRUCŢIUNI DE COMPLETARE a formularului 112 "Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate:
-
Rândul 5 “Ore lucrate efectiv în lună” – se completează cu numărul de ore efectiv lucrate în lună. Pentru persoana care are raporturile de muncăsau de serviciu suspendate pentru incapacitate temporarăde muncă, perioada suportată de angajator din fondul de salarii potrivit legii se consideră perioadă lucrată (orele din programul de lucru în care raporturile de muncă sau de serviciu sunt suspendate pentru incapacitate temporară de muncă și plata indemnizației se suportă de angajator din fondul de salarii și sunt considerate ore efectiv lucrate).

- Rândul 6 “Ore suspendate în lună” – se completează cu numărul de ore din programul de lucru în care raporturile de muncă sau de serviciu sunt suspendate, conform legii, cu excepția suspendării pentru incapacitate temporară de muncă suportată de angajator din fondul de salarii.

 

 

Articole & Noutati

28 iulie 2022
Impozitare contracte de munca part-time, de la 01.08.2022

Incepând cu data de 01.08.2022, pentru contractele de muncă cu timp parțial, când salariatul realizează venituri dintr-unul sau mai multe contracte de muncă cu timp parțial, iar valoarea salariului cumulat este mai mică decât valoarea unui salariul minim brut intreg, se calculează și se datorează la plată contribuția la asigurările sociale (pensii si sanatate) la […]

Mai multe detalii
2 octombrie 2021
Limita sponsorizari

Daca o firma doreste sa faca un contract de sponsorizare cu un ONG si sa beneficieze de scaderea din impozit a sumei sponsorizate, primul lucru pe care trebuie sa il faca este sa verifice daca acel ONG este inscris in Registrul Entitatilor si unitatilor de cult: https://www.anaf.ro/RegistrulEntitatilorUnitatilorCult/ Pentru microintreprinderi limita este de: 20% din impozitul […]

Mai multe detalii
8 mai 2021
DECLARATIA PRIVIND BENEFICIARUL REAL AL PERSOANEI JURIDICE

Informare pe scurt: S-a introdus o noua obligativitate legala PENTRU ADMINISTRATORUL/ASOCIATII societatilor comerciale – si anume: depunerea DECLARATIEI PRIVIND BENEFICIARUL REAL AL PERSOANEI JURIDICE. Aceasta declaratie trebuie depusa in termen de 15 zile de la aprobarea situatiilor financiare. Declaratia resprectiva se completeaza si se depune la ONRC insotita de o cerere. Amenda pentru nedepunerea in […]

Mai multe detalii

CONTABILITATE LA #SUPERLATIV

ACCES CONSULT CONTAB SRL
Str. Constantin Radulescu Motru nr 23, bloc 35, Scara 2, etaj 4, ap 52, interfon 52, sector 4, Bucuresti
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram