Aveti intrebari ? nu ezitati sa ne contactati

  • Seriozitate!
Vezi toate articolele

Munca la domiciliu

30 ianuarie 2017

In contractul de munca la domiciliu, pe langa clauzele esentiale speciale, trebuie cuprinse si clauzele obligatorii, comune pentru orice contract individual de munca. 

Conform articolului 109, contractul individual de munca la domiciliu se incheie numai în formă scrisa si contine, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (2), urmatoarele: 

a) precizarea expresa ca salariatul lucrează la domiciliu; 

b) programul in cadrul caruia angajatorul este in drept sa controleze activitatea salariatului sau si modalitatea concreta de realizare a controlului; 

c) obligatia angajatorului de a asigura transportul la si de la domiciliul salariatului, dups caz, al materiilor prime si materialelor pe care le utilizeazs in activitate, precum si al produselor finite pe care le realizeaza.

Fara inscrierea expresa a elementelor de mai sus – un contract de munca la domiciliu poate fi lovit de nulitate, sau cel putin clauza de desfasurare a muncii la domiciliu este lovita de nulitate. 

Specificul muncii la domiciliu este dat de locul muncii ceea ce  determină o alta particularitate a unui astfel de contract, si anume programul de lucru, care nu se stabileste de catre angajator ci de salariatul respectiv.

Salariatul, care are un contract de munca cu desfasurare la domiciliul, este obligat sa permita accesul angajatorului sau, ori a unei persoane delegate de acesta pentru a efectua controlul muncii depuse, potrivit programului stabilit in contract.

Verificarea de catre angajator a activitatii salariatului nu presupune neaparat controlul la domiciliul salariatului, ci se poate realiza si prin intermediul tehnologiei informatiilor, prin solicitatea de informatii telefonice, etc.

Salariatul cu munca la domiciliu se bucura de toate drepturile recunoscute prin lege si prin contractele colective de munca aplicabile salariatilor al caror loc de munca este la sediul angajatorului. 

Desi contractul de munca la domiciliu are ca element esential prestarea muncii la domiciliu, acesta nu exclude prezentarea salariatului la sediul angajatorului, cand situatia o impune si partile convin in acest sens, ajungandu-se astfel la folosirea unui mix între munca la domiciliu şi cea la sediul angajatorului.

Contractul cu munca la domiciliu poate fi incheiat pe durata nedeterminata sau determinata, cu program normal sau partial de lucru.

Efectuarea de catre salariat a muncii la domiciliu nu exclude obligatia angajatorului de a acorda angajatului în mod obligatoriu si gratuit: echipament de lucru, echipament individual de protecţie, dacă se impune, precum și materialele igienico-sanitare, sau a indeplinirii conditiilor de securitate si sanatate in munca.

 

Articole & Noutati

21 decembrie 2020
Programare Concedii de Odihna

Toti agentii economici care au salariati, sunt obligati conform art 148 din Codul muncii sa efectueze Programarea Concediilor de Odihna la sfarsitulul anului calendaristic pentru anul urmator. Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare, cei mai mult angajatori acordand in practica 21 de zile lucratoare. Sarbatorile legale in care […]

Mai multe detalii
6 noiembrie 2020
PFA versus SRL - 2020

Daca esti la inceput de drum si nu stii ce sa alegi, mai ales din punct de vedere al taxelor, iti redam mai jos cateva informatii legate de PFA versus SRL: Ca microintreprindere se plateste impozit de 3% din facturile emise (sau 1% daca microintreprinderea are cel putin un salariat cu norma intreaga).Inafara de cei […]

Mai multe detalii
25 septembrie 2020
Deductibilitate combustibil pe firma

#IntrebariFrecvente : Cum pot sa decontez cheltuiala cu combustibilul pe firma?Raspuns: La combustibil exista doua componente: cheltuiala si TVA. Daca esti microintreprindere cheltuiala se scade 100%. Daca firma este platitoare de impozit pe profit, cheltuielile se scad 100% daca se intocmesc foi de parcurs si doar 50% daca societatea nu completeaza foi de parcurs. Acelasi […]

Mai multe detalii

CONTABILITATE LA #SUPERLATIV

ACCES CONSULT CONTAB SRL / CENTRUL DE AFACERI BUCURESTI SUD, etaj 2
Sos. Oltenitei nr 105A, sector 4, Bucuresti / CUI: 30269761 / J40/6311/2012
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram