Aveti intrebari ? nu ezitati sa ne contactati

  • Seriozitate!
Vezi toate articolele

Obtinere Certificate de Situatii de Urgenta

26 martie 2020

Aseara, in Monitorul Oficial nr 248 din 25 martie 2020 a fost publicat Ordinul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri nr 791/2020 privind acordarea Certificatelor de situatii de urgenta operatorilor economici a caror activitate este afectata in contextul pandemiei SARS-CoV-2.

În termen de 5 zile, Ministerul Economiei va asigura adaptarea și funcționarea platformei http://prevenire.gov.ro, în scopul eliberării certificatelor.

Daca doriti sa obtineti acest Certificat pentru situatii de urgenta, o puteti face cel mai probabil dupa data de 1 aprilie 2020, dar cu conditia sa va incadrati pe situatiile prezentate mai jos (certificat albastru /certificat galben).

Certificatele de situație de urgență sunt emise în două forme:
a) TIP 1 (ALBASTRU) – pentru solicitanții a căror activitate a fost întreruptă total sau parțial, ca urmare a deciziilor emise de autorități.
b) TIP 2 (GALBEN) – pentru solicitanții care înregistrează diminuări a încasărilor în luna martie 2020 cu un procent de minimum 25% față de media încasărilor în perioada ianuarie – februarie 2020.

Asa cum am spus si in informarea anterioare Certificatele se utilizează:

  •  în relațiile cu instituțiile publice (ex. AJOFM) pentru recuperarea indemnizatiei de “somaj tehnic” conform procedurii din OUG 30/2020 SI/SAU
  • pentru a putea beneficia de amanarea la plata a utilitatilor sau a chiriei pentru imobilul cu destinație de sediu social și de sedii secundare (OUG 29/2020).

Un solicitant poate cere eliberarea unui singur tip de certificat de urgență.

Cererea pentru eliberarea certificatului se depune exclusiv electronic, prin intermediul platformei http://prevenire.gov.ro, iar eliberarea certificatelor se va face automat, electronic, după validarea de către sistem a solicitării.
 În vederea obținerii certificatului de urgență (TIP 1 / TIP 2) solicitantul încarcă în platformă următoarele informații și documente:
a) datele de identificare;
b) declarație pe propria răspundere a reprezentantului legal, prin care acesta atestă că toate informațiile și documentele care stau la baza cererii pentru obținerea certificatului sunt conforme cu realitatea și respectă legislația în vigoare raportat la tipul de certificat solicitat
În situația în care reprezentantul legal nu deține semnătură electronică, acesta poate semna olograf, urmând ca toate documentele încărcate pe platformă (inclusiv declarația pe proprie răspundere) să fie semnate electronic de către împuternicitul desemnat în acest sens.

Ministerul Economiei eliberează CSU doar pe perioada existenței stării de urgență în România, iar acestea sunt valabile fără semnătură și ștampilă, verificarea lor putandu-se efectua pe platforma, după serie și număr.
În cadrul acțiunilor de inspecție și control desfășurate de către organele abilitate, acestea verifică inclusiv documentele care au stat la baza emiterii declarației pe proprie răspundere de către solicitanți (balante, situatii contabile, etc).
În ipoteza identificării vreunor suspiciuni rezonabile privind obținerea CSU cu nerespectarea dispozițiilor legale incidente ori prin neatestarea situației reale de drept și/sau de fapt a solicitantului, se sesizează organele abilitate în vederea stabilirii măsurilor, potrivit competențelor.

Va amintim faptul ca, daca dati o astfel de declaratie pe propria raspundere care nu corespunde realitatii, sunteti pasibili de incalcarea art 326 “Falsul in declaratii” din Codul penal:
“(1) Declararea necorespunzătoare a adevărului, în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.”

 

Articole & Noutati

28 iulie 2022
Impozitare contracte de munca part-time, de la 01.08.2022

Incepând cu data de 01.08.2022, pentru contractele de muncă cu timp parțial, când salariatul realizează venituri dintr-unul sau mai multe contracte de muncă cu timp parțial, iar valoarea salariului cumulat este mai mică decât valoarea unui salariul minim brut intreg, se calculează și se datorează la plată contribuția la asigurările sociale (pensii si sanatate) la […]

Mai multe detalii
2 octombrie 2021
Limita sponsorizari

Daca o firma doreste sa faca un contract de sponsorizare cu un ONG si sa beneficieze de scaderea din impozit a sumei sponsorizate, primul lucru pe care trebuie sa il faca este sa verifice daca acel ONG este inscris in Registrul Entitatilor si unitatilor de cult: https://www.anaf.ro/RegistrulEntitatilorUnitatilorCult/ Pentru microintreprinderi limita este de: 20% din impozitul […]

Mai multe detalii
8 mai 2021
DECLARATIA PRIVIND BENEFICIARUL REAL AL PERSOANEI JURIDICE

Informare pe scurt: S-a introdus o noua obligativitate legala PENTRU ADMINISTRATORUL/ASOCIATII societatilor comerciale – si anume: depunerea DECLARATIEI PRIVIND BENEFICIARUL REAL AL PERSOANEI JURIDICE. Aceasta declaratie trebuie depusa in termen de 15 zile de la aprobarea situatiilor financiare. Declaratia resprectiva se completeaza si se depune la ONRC insotita de o cerere. Amenda pentru nedepunerea in […]

Mai multe detalii

CONTABILITATE LA #SUPERLATIV

ACCES CONSULT CONTAB SRL
Str. Constantin Radulescu Motru nr 23, bloc 35, Scara 2, etaj 4, ap 52, interfon 52, sector 4, Bucuresti
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram