Aveti intrebari ? nu ezitati sa ne contactati

  • Seriozitate!
Vezi toate articolele

Obtinere Certificate de Situatii de Urgenta

26 martie 2020

Aseara, in Monitorul Oficial nr 248 din 25 martie 2020 a fost publicat Ordinul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri nr 791/2020 privind acordarea Certificatelor de situatii de urgenta operatorilor economici a caror activitate este afectata in contextul pandemiei SARS-CoV-2.

În termen de 5 zile, Ministerul Economiei va asigura adaptarea și funcționarea platformei http://prevenire.gov.ro, în scopul eliberării certificatelor.

Daca doriti sa obtineti acest Certificat pentru situatii de urgenta, o puteti face cel mai probabil dupa data de 1 aprilie 2020, dar cu conditia sa va incadrati pe situatiile prezentate mai jos (certificat albastru /certificat galben).

Certificatele de situație de urgență sunt emise în două forme:
a) TIP 1 (ALBASTRU) – pentru solicitanții a căror activitate a fost întreruptă total sau parțial, ca urmare a deciziilor emise de autorități.
b) TIP 2 (GALBEN) – pentru solicitanții care înregistrează diminuări a încasărilor în luna martie 2020 cu un procent de minimum 25% față de media încasărilor în perioada ianuarie – februarie 2020.

Asa cum am spus si in informarea anterioare Certificatele se utilizează:

  •  în relațiile cu instituțiile publice (ex. AJOFM) pentru recuperarea indemnizatiei de “somaj tehnic” conform procedurii din OUG 30/2020 SI/SAU
  • pentru a putea beneficia de amanarea la plata a utilitatilor sau a chiriei pentru imobilul cu destinație de sediu social și de sedii secundare (OUG 29/2020).

Un solicitant poate cere eliberarea unui singur tip de certificat de urgență.

Cererea pentru eliberarea certificatului se depune exclusiv electronic, prin intermediul platformei http://prevenire.gov.ro, iar eliberarea certificatelor se va face automat, electronic, după validarea de către sistem a solicitării.
 În vederea obținerii certificatului de urgență (TIP 1 / TIP 2) solicitantul încarcă în platformă următoarele informații și documente:
a) datele de identificare;
b) declarație pe propria răspundere a reprezentantului legal, prin care acesta atestă că toate informațiile și documentele care stau la baza cererii pentru obținerea certificatului sunt conforme cu realitatea și respectă legislația în vigoare raportat la tipul de certificat solicitat
În situația în care reprezentantul legal nu deține semnătură electronică, acesta poate semna olograf, urmând ca toate documentele încărcate pe platformă (inclusiv declarația pe proprie răspundere) să fie semnate electronic de către împuternicitul desemnat în acest sens.

Ministerul Economiei eliberează CSU doar pe perioada existenței stării de urgență în România, iar acestea sunt valabile fără semnătură și ștampilă, verificarea lor putandu-se efectua pe platforma, după serie și număr.
În cadrul acțiunilor de inspecție și control desfășurate de către organele abilitate, acestea verifică inclusiv documentele care au stat la baza emiterii declarației pe proprie răspundere de către solicitanți (balante, situatii contabile, etc).
În ipoteza identificării vreunor suspiciuni rezonabile privind obținerea CSU cu nerespectarea dispozițiilor legale incidente ori prin neatestarea situației reale de drept și/sau de fapt a solicitantului, se sesizează organele abilitate în vederea stabilirii măsurilor, potrivit competențelor.

Va amintim faptul ca, daca dati o astfel de declaratie pe propria raspundere care nu corespunde realitatii, sunteti pasibili de incalcarea art 326 “Falsul in declaratii” din Codul penal:
“(1) Declararea necorespunzătoare a adevărului, în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.”

 

Articole & Noutati

21 decembrie 2020
Programare Concedii de Odihna

Toti agentii economici care au salariati, sunt obligati conform art 148 din Codul muncii sa efectueze Programarea Concediilor de Odihna la sfarsitulul anului calendaristic pentru anul urmator. Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare, cei mai mult angajatori acordand in practica 21 de zile lucratoare. Sarbatorile legale in care […]

Mai multe detalii
6 noiembrie 2020
PFA versus SRL - 2020

Daca esti la inceput de drum si nu stii ce sa alegi, mai ales din punct de vedere al taxelor, iti redam mai jos cateva informatii legate de PFA versus SRL: Ca microintreprindere se plateste impozit de 3% din facturile emise (sau 1% daca microintreprinderea are cel putin un salariat cu norma intreaga).Inafara de cei […]

Mai multe detalii
25 septembrie 2020
Deductibilitate combustibil pe firma

#IntrebariFrecvente : Cum pot sa decontez cheltuiala cu combustibilul pe firma?Raspuns: La combustibil exista doua componente: cheltuiala si TVA. Daca esti microintreprindere cheltuiala se scade 100%. Daca firma este platitoare de impozit pe profit, cheltuielile se scad 100% daca se intocmesc foi de parcurs si doar 50% daca societatea nu completeaza foi de parcurs. Acelasi […]

Mai multe detalii

CONTABILITATE LA #SUPERLATIV

ACCES CONSULT CONTAB SRL / CENTRUL DE AFACERI BUCURESTI SUD, etaj 2
Sos. Oltenitei nr 105A, sector 4, Bucuresti / CUI: 30269761 / J40/6311/2012
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram